Karar Konusu: “… … Termal Tesisleri … Evleri Tefrişat Malzemesi Alımı” işi kapsamında, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının yanlış uygulanması nedeniyle fazla ödeme yapıldığı ve kamu zararına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.
Hukuki Değerlendirme:
- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28. ve 36. maddeleri gereği çıkarılan 24/12/2007 tarihli ve 2007/130033 sayılı Karar ile KDV oranları şu şekilde belirlenmiştir:
- (I) sayılı liste: %1 KDV
- (II) sayılı liste: %8 KDV
- Diğer mal ve hizmetler: %18 KDV
- Mevzuata göre (II) sayılı listeye dahil mallar için %8 KDV oranı uygulanması gerekirken, tüm mallara tek tip %18 KDV uygulanmıştır.
- Bu hatalı uygulama sonucu fazladan KDV ödenerek kamu zararı oluşmuştur.
Tespit Edilen Eksiklik:
- Belediye tarafından yapılan piyasa araştırma tutanağı ve teklif mektuplarına göre, alınan bazı tefrişat malzemeleri (II) sayılı liste kapsamındadır ve %8 KDV’ye tabi olmalıdır.
- Ancak, tüm malzemelere %18 KDV uygulanarak faturalandırılmış ve ödeme yapılmıştır.
- Yanlış uygulama sonucu fazla KDV ödemesi nedeniyle kamu zararı oluşmuştur.
Sonuç:
… Yatırım AŞ’den fazla ödenen KDV tutarı, 05.09.2022 tarihli ve 947682 numaralı tahsilat makbuzu ile tahsil edilerek, aynı tarihli 4415 numaralı muhasebe işlem fişi ile muhasebe kayıtlarına alınmıştır.
Bu nedenle, kamu zararının giderildiği ve konuyla ilgili ilişilecek bir husus kalmadığına oy birliğiyle karar verilmiştir.
KARAR ORJİNAL METNİ:
Kamu İdaresi Türü | Belediyeler ve Bağlı İdareler |
Yılı | 2021 |
Dairesi | 7 |
Karar No | 554 |
İlam No | 23 |
Tutanak Tarihi | 20.12.2022 |
Kararın Konusu | Vergi Resmi Harç ve Diğer Gelirlerle İlgili Kararlar |
KDV oranlarının yanlış uygulanması:
… Yatırım AŞ yükleniminde gerçekleştirilen “… … Termal tesisleri … Evleri Tefrişat Malzemesi Alımı” işinde, KDV oranlarının yanlış uygulanması sonucu alınan eşyalar için fazla ödemede bulunulmak suretiyle kamu zararına neden olunduğu iddiası ile ilgili olarak yapılan incelemede;
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28’inci ve 36’ıncı maddelerine göre çıkarılan 24/12/2007 tarihli ve 2007/130033 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’ın “Katma Değer Vergisi Oranları” başlıklı 1’inci maddesinde katma değer vergisi oranları; ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için %18, ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8 olarak belirlenmiştir.
Mevzuat hükümlerinden açıkça anlaşılacağı üzere; Karar’a Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8, ekli listelerde yer alanlar dışında kalan ve vergiye tabi tüm mal ve hizmetlerin teslimi içinse % 18 oranında KDV uygulanacaktır.
Ödeme emri belgesine ekli olan ve fatura tutarına esas teşkil eden piyasa araştırma tutanağı ve teklif mektupları incelendiğinde; belediyeye teslim edilen tefrişat malzemelerinin bazılarının Karar’a ekli (II) sayılı listede yer alan mallardan oldukları anlaşılmaktadır. Bu durumda (II) sayılı listede yer alan malların teslimi için fatura bedeline %8, diğer malların teslimi için %18 oranında KDV uygulanması gerekmektedir. Oysa “… Heybeli Termal tesisleri Yakamoz Evleri Tefrişat Malzemesi Alımı” işine ait fatura incelendiğinde; yüklenici tarafından teslim edilen tüm tefrişat malzemesi bedelinin %18 oranında KDV uygulanmak suretiyle ve tek kalemde ödendiği anlaşılmaktadır. Dolayısı ile Karar’ın (II) sayılı listesinde yer alan malların teslimi için %8 yerine %18 oranında KDV uygulanmak suretiyle fazladan KDV ödenerek kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
Bu itibarla; …Yatırım AŞ yükleniminde gerçekleştirilen “… … Termal tesisleri ..Evleri Tefrişat Malzemesi Alımı” işinde, KDV oranlarının yanlış uygulanması sonucu alınan eşyalar için fazla ödemede bulunulmak suretiyle sebep olunan ve hesabı aşağıda yer verilen tabloda gösterilen toplam … TL kamu zararının 05.09.2022 tarihli ve 947682 numaralı tahsilat makbuzu ile tahsil edildiği ve 05.09.2022 tarihli 4415 numaralı muhasebe işlem fişi ile muhasebe kayıtlarına alındığı anlaşıldığından ilişilecek husus kalmadığına,
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 55’inci maddesi uyarınca İşbu İlamın tebliğ tarihinden itibaren altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.