ÖZET: Büyükşehir Belediyesi’nin personel takip sistemine kartlarının okutulmaması hususunda bulgu edilmiştir. İdarede istihdam edilen personelin mesai saatlerine uyup uymadığının tespitinde önemli bir sorun bulunduğu tespit edilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94’üncü maddesine göre, devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. Ancak, mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır.
Aynı Kanun’un 125/E-d maddesine göre, özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek, Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren hallerden biri olarak hüküm altına alınmıştır.

BULGU: Personel Kartlarının Personel Takip Sistemine Okutulmaması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

İdarede çalışan memur ve sürekli işçiler tarafından mesai takibi için kurulan personel takip sistemine personel kartlarının okutulmadığı görülmüştür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Çekilme” başlıklı 94’üncü maddesinde; Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabileceği; mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılacağı belirtilmiştir.
Aynı Kanun’un “Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller” başlıklı 125/E-d maddesinde; özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek, Devlet memurluğundan çıkarma cezası verilmesini gerektiren hallerden biri olarak hüküm altına alınmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun “İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı” başlıklı 25/II-g maddesine göre; işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi halinde, süresi belirli olsun veya olmasın işverenin, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceğine hükmedilmiştir.
Yapılan incelemede, İdarede istihdam edilen personelin mesaiye geliş ve mesaiden çıkış takibinin, personel kartlarının elektronik takip sistemine okutulması suretiyle yapılmasından dolayı kart okuyucusu bulunan tüm hizmet birimlerinin entegre edildiği personel takip sistemi üzerinden alınan verilere göre; aşağıdaki tablodan görüleceği üzere İdarede çalışan memurlar ve işçilerin bir kısmı tarafından mesai takibinin yapıldığı sisteme personel kartlarının okutulmadığı tespit edilmiştir.
Tablo 12: 2023 Yılı Personel Takip Siteminde Kart Okutulmayan Personel ve Gün
Sayısı

Personel İstihdam
Türü
Dolu Kadro SayısıKart Okutmayan Personel SayısıKart Okutulmayan Gün Sayısı Aralığı
Memur13343081 ila 10 gün
Memur13347611 ila 20 gün
Memur13344521 ila 50 gün
Memur13343351 ila 100 gün
Memur133485100 günden fazla
İşçi219191 ila 10 gün
İşçi219611 ila 20 gün
İşçi219721 ila 50 gün
İşçi219451 ila 100 gün
İşçi21916100 günden fazla

Personelin bir kısmı tarafından mesai takip sistemine kartların okutulmaması, hangi çalışanın mesai saatlerine uyup uymadığının tespitine imkân vermemektedir. Bu durum, personel maaş veya ücret hesabına esas çalışma sürelerinin tam ve doğru hesaplanamamasına neden olabileceği gibi İdarede mesaiye gelmeden maaş veya ücret alan çalışan olması riskini de ortaya çıkarmaktadır.
Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu edilen hususa ilişkin düzeltici işlemlerin yapılacağı ifade edilmiş olsa da denetim dönemine etkisi bulunmamaktadır.
Bu itibarla, İdare tarafından, istihdam edilen personelce mesai saatlerine riayet edildiğinin sağlıklı şekilde kontrolünün sağlanması, izinsiz veya Kurum tarafından kabul edilebilir herhangi bir mazereti olmaksızın göreve gelmeyen personel varsa ilgililer hakkında 657 ve 4857 sayılı Kanunlarda belirtilen yaptırımların uygulanması gerekmektedir.