Memur Maaş Gelir Vergisi Dilimi Nasıl Hesaplanır?

Memur maaşlarından kesilen gelir vergisi, kümülatif vergi matrahına göre belirlenen vergi dilimlerine göre hesaplanır. Kümülatif vergi matrahı, yıl başından itibaren elde edilen toplam vergiye tabi gelirlerin toplamıdır.
Gelir Vergisi Dilimleri (2024 Yılı):
110.000 TL’ye kadar: %15
110.000 TL – 230.000 TL arası: 16.500 TL (110.000 TL için) + %20 (110.000 TL üzeri kısım için)
230.000 TL – 870.000 TL […]

Sosyal Denge Tazminatı Tavanı Nasıl Hesaplanır?

Sosyal denge tazminatının tavan tutarı, en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır. Bu tavan tutar, ilgili dönemin toplu sözleşmesinde belirtilen oranı geçemez.
Hesaplama Adımları:
1)En Yüksek Devlet Memuru Aylığının Belirlenmesi:
En yüksek devlet memuru aylığı, 1500 gösterge ve 8000 ek gösterge rakamlarının toplamının memur maaş katsayısı ile çarpılmasıyla bulunur.
Formül: (1500 + 8000) […]

Belediye Şirket Personeli Nasıl Kadroya Geçebilir?

Belediye şirketlerinde çalışan personelin kadroya geçişi, Türkiye’de kamu personel rejimi ve ilgili mevzuat çerçevesinde belirli şartlara tabidir. Özellikle 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan düzenlemeler, belediye şirketlerinde çalışan taşeron işçilerin belediye şirketlerine geçişini sağlamıştır. Ancak, bu geçişler işçi statüsünde olup, memur kadrosuna atanmayı içermemektedir.
Kadroya Geçiş Şartları:
Sözleşmeli Personel İçin:
28 Kasım 2022 Öncesi Çalışanlar:Bu tarihten […]

Memur Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Memurların kıdem tazminatı hesaplaması, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılmaktadır. Kıdem tazminatı, memurun hizmet süresi boyunca çalıştığı her yıl için belirli bir tutarın ödenmesini içerir.
Hesaplama Adımları:
Hizmet Süresinin Belirlenmesi:
Memurun toplam hizmet süresi yıl, ay ve gün olarak hesaplanır.
Emeklilik İkramiyesi Tutarının Hesaplanması:
Emeklilik ikramiyesi, memurun emekli keseneğine esas aylık tutarı üzerinden […]

Daire Başkanı Olma Şartları

Daire başkanı pozisyonuna atanabilmek için genel olarak aşağıdaki şartlar aranmaktadır:
Eğitim Şartı: En az dört yıllık fakülte veya yüksekokul mezunu olmak.
Hizmet Süresi: Yükseköğrenim gördükten sonra en az beş yıl hizmet süresine sahip olmak.
Disiplin Cezası Almamış Olmak: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinin (C) veya (D) bentlerine göre disiplin cezası almamış olmak.
Yöneticilik Deneyimi: Şube müdürü veya […]

Belediyelerde Müdür Olma Şartları

Belediyelerde müdür kadrosuna atanabilmek için belirli yasal ve idari şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartlar, ilgili mevzuat hükümleri ve yargı kararlarıyla şekillendirilmiştir.
1. Mevzuat Hükümleri:
Eğitim Şartı:Müdür ve şube müdürü kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak gerekmektedir.
Deneyim Şartı:Son başvuru tarihi itibarıyla; koruma ve güvenlik görevlisi amiri, şef, koruma ve güvenlik şefi, bando şefi, hukuk […]

14 Günlük Memur Maaş Farkı Nasıl Hesaplanır?

Memur maaş farkı, memurların maaşlarına yapılan zamların yürürlüğe girdiği tarihler ile maaş ödeme tarihleri arasındaki süre için hesaplanan ek ödemeyi ifade eder. Örneğin, zamlı maaşlar 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olup, memurlar 15 Temmuz’da zamlı maaşlarını alırlar. Ancak, 1-14 Temmuz arasındaki 14 günlük dönem için oluşan fark, daha sonra ödenir.
14 Günlük Maaş Farkı Hesaplama Adımları:
Zamlı Maaşın […]

Memur Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanır?

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılan zamlar, toplu sözleşme ile belirlenen artış oranlarına ek olarak, enflasyon farkı dikkate alınarak hesaplanır. Enflasyon farkı, belirli bir dönemde gerçekleşen enflasyon oranının, aynı dönemdeki toplu sözleşme zammını aşan kısmını ifade eder.
Enflasyon Farkı Hesaplama Adımları:
Toplu Sözleşme Zammı:İlgili dönem için toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı tespit edilir.
Enflasyon Oranı:Türkiye İstatistik Kurumu […]