17 Haziran 2023 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32224

YÖNETMELİK

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden:

ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ KADIN ÇALIŞMALARI

UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

 

MADDE 1- 12/4/2020 tarihli ve 31097 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin adı “Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“c) Merkez (KAUM): Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezini,”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Kadının toplumsal, iktisadi ve siyasal alanda güçlendirilmesi ve toplumsal adaletin sağlanması çerçevesinde sosyal statüsü ve sorunları ile ilgili her alanda ve ailenin korunması, aile değerlerinin toplumsal anlamda fark edilmesi ile ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak.

b) Kadın sorunlarının kaynağı olan temel problemleri etik ve insani değerler ekseninde ele almaya yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak.

c) Bilim üreten, felsefe yapan, sanatla uğraşan medeniyet kurucu temel unsur olarak kadının öznesi olacağı medeniyet çalışmaları gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak.

ç) Aile değerleri konusunda gerçekleştirilecek akademik ve sosyal çalışmalara destek olmak.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Kadın hakları düşüncesini geliştirmeye, yaygınlaştırmaya ve kadının toplumsal statüsünü iyileştirmeye, toplumda cinsiyet adaleti konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetler yapmak, yaptırmak.

b) Ulusal ya da uluslararası alanda kadın ve aile çalışmaları ile ilgili her konuda araştırma, inceleme, proje çalışmaları yapmak, yaptırmak ve desteklemek.

c) Kadının toplumsal statüsü ve ailenin korunması konularında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile iletişimi güçlendirmek, işbirliği oluşturmak, çalışmalara katkıda bulunmak.

ç) Kadın hakları, kadının toplumsal statüsü ve sorunları, etik ve insani değerler, aile değerleri, insanlık adına gerçekleştirilen bilim, sanat, felsefe gibi bütün medeniyet unsurlarını kapsayan konularda ulusal ve uluslararası düzeyde kurslar, konferanslar, seminerler, kongreler düzenlemek ve diğer kurum ve kuruluşlarca düzenlenen etkinliklere katılmak.

d) Üniversitede lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki eğitim programlarında kadın ve aile çalışmaları konusunda ders ve seminerlerin düzenlenmesini, tez yazılmasını teşvik etmek; bu konularda düzenlenecek faaliyetlere öğrenci ve öğretim üyelerinin katılımını özendirmek.

e) Kadın ve aile çalışmalarına ilişkin süreli yayınlar yapmak, yapılmasını teşvik etmek, yayınlara katılmak, desteklemek; konu ile ilgili kitaplık ve arşiv oluşturmak.

f) Kadın ve aile sorunları alanında danışmanlık hizmetleri vermek.

g) Kadının toplumsal statüsünün iyileştirilmesi ve sorunlarının çözümüne ilişkin faaliyet alanlarında, ailenin ve aile değerlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik alanlarda kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile özel kişilerden gelecek talepleri değerlendirerek araştırma, inceleme, proje ve danışmanlık hizmetleri sunmak.

ğ) Aile değerleri konusunda gerçekleştirilecek akademik ve sosyal çalışmalara destek olmak, bu alanlarda faaliyetlerde bulunmak.

h) Aileyi ve toplumu güçlendirecek faaliyetlerde bulunmak.

ı) Yönetim Kurulunun kararlaştıracağı diğer faaliyetlerde bulunmak.”

MADDE 7- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8- Bu Yönetmelik hükümlerini Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü yürütür.