İş Programı ve Fiyat Farkı İlişkisi

Yapım işlerindeiş programı, projenin başlangıcından tamamlanmasına kadar olan süreçte hangi işlerin ne zaman ve hangi sırayla yapılacağını detaylı bir şekilde planlayan belgedir. Bu program, projenin zamanında ve bütçedahilindetamamlanmasını sağlamak amacıyla oluşturulur.
Fiyat farkıise, sözleşme süresi boyunca malzeme, işçilik veya diğer maliyet unsurlarındaki değişikliklerin yükleniciye veya işverene yansımasını düzenleyen bir mekanizmadır. Bu sayede, piyasa koşullarındaki dalgalanmalar nedeniyle […]

Kamu Yapım İşlerinde, İhale Dokümanını Oluşturan Belgeler Arasında Uyulması Gereken Öncelik Sırası

Kamu yapım işlerinde, ihale dokümanını oluşturan belgeler arasında uyulması gereken öncelik sırası, sözleşme türüne göre farklılık göstermektedir. Bu sıralama, Yapım İşleri Genel Şartnamesi‘nin 51. maddesinde ve Tip Sözleşmeler ‘in 9. maddesinde belirtilmiştir.
Anahtar Teslimi Götürü Bedel Sözleşmelerde belgelerin öncelik sırası şöyledir:
Yapım İşleri Genel Şartnamesi
İdari Şartname
Sözleşme Tasarısı
Uygulama Projesi
Mahal Listesi
Özel Teknik Şartname
Genel Teknik Şartname
Açıklamalar(varsa)
Diğer Ekler
Teklif Birim Fiyatlı Sözleşmelerde ise […]

Mevzuatta Geçen, Kanuni Faiz Oranı Uygulanır İfadesinden Ne anlaşılacağı

“Kanuni faiz uygulanır” ifadesi, taraflar arasında faiz oranının sözleşme ile belirlenmediği durumlarda, ilgili yasal düzenlemelerde belirtilen faiz oranının uygulanacağını ifade eder. Türkiye’de bu oran, 3095 sayılı “Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun” kapsamında belirlenir.
Kanuni Faiz Oranı: 1 Haziran 2024 tarihinden itibaren, Cumhurbaşkanı Kararı ile kanuni faiz oranı yıllık %24 olarak belirlenmiştir.
Bu oran, Borçlar Kanunu […]

Yapım İşleri Genel Şartnamesinde Yer Alan “Tüm riskler için uygulanabilecek muafiyet oranı azami % 2’dir” İfadesinden Ne anlaşılacağı

“Azami %2’dir” ifadesinden kasıt, yapım işleri kapsamında tüm riskler için belirlenen muafiyet oranının üst sınırının %2 olduğu anlamına gelir.
Bu şu şekilde açıklanabilir:
Muafiyet Oranı: Sigortacının teminat kapsamına giren bir risk için ödeyeceği tazminatın, sigortalının kendi üstleneceği belirli bir yüzdelik kısmını ifade eder. Örneğin, bir inşaat sigortasında %2 muafiyet oranı varsa, meydana gelen zararın %2’si sigortalı tarafından […]

Belediye başkanına vekâlet halinde yapılacak ödemeler hakkında

T.C.
ÇEVRE,ŞEHİRCİLİKVEİKLİMDEĞİŞİKLİĞİBAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı:E-53773008-622.02-1077730126/11/2024
Konu :Görüş (Belediye Başkanına Vekalet Halinde Yapılacak Ödemeler)
……………..BELEDİYEBAŞKANLIĞINA
İlgi:………….tarihli ve sayılı yazısı.
Başkanlığınızda5393sayılıBelediyeKanununun49uncumaddesikapsamındagörevlendirilen belediye başkan yardımcısının, aynı Kanunun 40 ıncı maddesi kapsamında belediye başkan vekili olarak da görevlendirilmesi halinde kendisine ödenecek olan vekâlet ödeneğinin oranı ve unsurları hakkındaki görüş talep edilen ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 3.7.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 40 ıncı […]

Belediye Şirketleri ve İhale Mevzuatı Genel Değerlendirme

Belediye şirketleri, Türkiye’de belediyelerin görev ve hizmet alanlarında faaliyet göstermek üzere kurulan veya ortak olunan sermaye şirketleridir. Bu şirketler, kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli sunulmasını amaçlar. Ancak, kamu kaynaklarını kullanmaları nedeniyle ihale mevzuatına tabiiyetleri önem arz eder.
1. Belediye Şirketlerinin Kamu İhale Kanunu Kapsamı
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 2. maddesine göre, belediyelerin doğrudan veya dolaylı […]

Kamu Sosyal Tesislerinin Kuruluş Mevzuatı ve Belediye Bütçe İçi İşletmelerinin Genel Düzenlemelerden Ayrıştığı Hususlar

A) Kamu sosyal tesislerinin kurulmasına dayanak alınan temel yasa hükmü
Kamu İdarelerinin sosyal tesis kurması ve işletmelerine ilişkin temel yasal dayanak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 191 inci maddesidir.

Memurların sosyal tesis ihtiyaçları:
Madde 191 – (Yeniden düzenleme: 29/11/1984 – KHK-243/29 md.)
Devlet Memurları için lüzum ve ihtiyaç görülen yerlerde çocuk bakımevi ve sosyal tesisler kurulabilir.
Bunların kuruluş ve işletme […]

Belediye Şirketlerinin Borçlanmasına İlişkin Olarak 5393 Sayılı Kanun’un 68’inci Maddesinin Değerlendirilmesi

Coşkun KULGU, Sayıştay Uzman Denetçisi
Belediye iştirakleri ya da şirketleri kavramı literatürde, belediyelerin doğrudan ya da dolaylı olarak yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler için kullanılmaktadır.
Belediye şirketleri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na tabi olma ya da vergi mevzuatı uygulamaları bakımından diğer şirketlerden farklı olmayıp, aynı hukuki statüye sahiptirler. Aynı şekilde personel rejimi bakımından da diğer şirketlerden farkları […]

SAYIŞTAY YARGISINDA İDDİA MAKAMI – SAYIŞTAY DENETÇİSİ

Coşkun KULGU
GİRİŞ

Sayıştay, kamu idarelerinin gelir, gider ve mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına denetlemekte ve sorumluların hesap ve işlemlerini Türk Milleti adına kesin hükme bağlamaktadır. Bu bağlamda Sayıştayın kendine özgü yapısı; yargı kurumu olarak yargılama süreçlerinin, menfaati korunan tarafın vekilinin ve iddia makamının kendine özgü şekillenmesine neden olmuştur.

 

Bu kendine özgü şekillenme sürecinde aşağıda detaylarına […]

Geçici teminatlara ilişkin soru ve cevaplar – Kamu İhale

Coşkun KULGU, Sayıştay Başdenetçisi
*Yazımızda geçen “Kanun” ifadesiyle 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na atıf yapılmaktadır.
1) Genel olarak geçici teminat ne anlama gelmektedir?
Geçici teminat, ihalelere ciddi isteklilerin teklif vermesini ve ihale üzerinde kalan isteklilerin sözleşme imzalamasını temine yönelik alın değerleri ifade etmektedir. Geçici teminat, tekliflerin alınmasından sözleşmenin imzalanmasına kadar geçen süreçte hukuki sonuç doğurmaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale […]

Belediye Şirketlerinin Taşıt Kanunu ve Harcırah Kanunu Kapsamında Olup Olmadıklarına İlişkin Değerlendirme

Coşkun KULGU, Sayıştay Başdenetçisi
237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 1’inci maddesinde; Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseselerin, il özel idarelerinin, belediye ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin, ve bunların sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları teşekkül ve müesseselerin Kanun’un kapsamında oldukları belirtilmiştir.
Yine 6245 sayılı Harcırah […]

Belediye Şirketlerinin Faaliyet Alanı

Coşkun KULGU, Sayıştay Başdenetçisi
Türk Ticaret Kanunu’nun 331’inci maddesinde anonim şirketlerin, kanunen yasaklanmamış her türlü ekonomik amaç ve konular için kurulabileceği hükmü yer almaktadır.  Buna göre anonim şirketler kar elde etmek üzere, yasak olmayan her türlü faaliyet konusunda kurulabilmektedir.
Kanun’un 333’üncü maddesinde ise; Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yayımlanacak tebliğle, faaliyet alanları belirlenip, ilan edilecek anonim şirketlerin Gümrük […]

Doğrudan Temin Harcamalarının, Ödeneklerin %10 unu Aşamayacağı Sınırlamasının Belediye Şirketleri Açısından Geçerli Olup Olmadığı

Coşkun KULGU, Sayıştay Başdenetçisi
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 2’nci maddesinde; Kanun’un kapsamında olan idarelerin doğrudan veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları her çeşit kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketlerin, Kamu İhale Kanunu kapsamında olduğu belirtilmiştir.
Buna göre belediye iştirakleri, 4734 sayılı Kanunda belirtilen istisnalar harici yapacakları alımlarda ihale mevzuatı […]

Belediye Şirketlerinin Kamu Konutları Kanunu (Lojman) Kapsamında Olup Olmadığı

 
Kamu idarelerine ait lojmanların tahsisini, bu lojmanlarda oturacak personelin konutları kullanım süresini, bu konutların kira bedelleri ile bakım, onarım ve yönetimlerine ilişkin temel ilkeleri belirlemek amacıyla, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu yürürlüğe konulmuştur.
Kanun’un 2’nci maddesinde hangi idare ver şirketlerin kamu lojmanları düzenlemesinin kapsamında olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, belediyeler ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner […]

Belediye Şirketlerinin Sosyal Yardım, Burs ve Bağış Faaliyetlerinde Bulunması

Coşkun KULGU, Sayıştay Başdenetçisi
1. Giriş
Belediye şirketleri ifadesi doktrinde; mevzuatta yer alan “belediyelerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketler” ya da “belediyelerin ortağı oldukları Sayıştay denetimine tabi şirketler” ifadelerini karşılamak için kullanılmaktadır.
Belediye şirketleri, diğer şirketler gibi Ticaret Kanunu’na tabi olmakla birlikte, kamu kaynağı kullanmaları dolayısıyla kamu ihale mevzuatına ve Sayıştay denetimine tabi olma, ticari indirimler hariç […]